Oefentherapie Mensendieck Voorschoten

Wanneer naar de Oefentherapeut Mensendieck?

Hieronder worden de meest voorkomende redenen voor het bezoeken van de Oefentherapeut Mensendieck genoemd:

Er worden verschillende soorten hoofdpijn onderscheiden, waarvan migraine en (spier)spanningshoofdpijn het meest bekend zijn. Hoofdpijn kan in periodes voorkomen of een meer chronisch karakter hebben; (spier)spanningshoofdpijn is met behulp van een oefentherapeut goed te beïnvloeden. Kenmerkend voor (spier)spanningshoofdpijn is een drukkend, beklemd gevoel om het hoofd (strakke band, helm), dat zowel als aan één als aan beide zijden voor kan komen. Vaak gaan deze klachten gepaard met een gespannen gevoel in nek en schouders. Meestal is er geen sprake van misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Duizeligheid/wazig zien komen wel regelmatig voor. Bron www.vvocm.nl

De behandeling

Een ongunstige houding speelt een belangrijke rol bij het vormen van spier-spanningsklachten, hierdoor zal een belangrijk deel van de behandeling gericht zijn op het verbeteren van de houding tijdens het dagelijkse leven. Het accent ligt hierbij op de stand van de schouders, nek en hoofd en de strekking van de wervelkolom. Er worden spierversterkende oefeningen gedaan zodat de gecorrigeerde houding beter vol te houden is. Buiten de houding om worden er oefeningen gegeven om de patiënt bewust te maken van het verschil tussen spierspanning en ontspanning evenals het leren herkennen van lichaamssignalen en hoe met deze signalen om te gaan. Maar ook de bewust wording over het effect van spanning op de klachten/ spieren wordt aangepakt.
Eigenlijk wordt tijdens de behandeling, de behandeling op uw persoonlijke verhaal en situatie aangepast. Dit houdt in dat de oefeningen op uw leven en situatie wordt aangepast. Hierdoor leert u zelfstandig met de klachten omgaan en wordt u eigenlijk uw eigen therapeut waardoor vaak in de toekomst de klacht zelfstandig weer weggekregen kan worden of zelfs voorkomen.

Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden. Echter, bij de overige mensen (90-95%) is de oorzaak niet duidelijk. Ook (zenuw)pijn klachten naar de benen vinden vaak hun oorzaak in de lage rug. De lage rugklachten kunnen dan veroorzaakt worden door een verkeerde houding, overbelasting, spanning, een slechte conditie, zwangerschap of verkeerd gebruik van de rug. Vaak begint de pijn als er (te) lang in de dezelfde houding gezeten is of na (te) zware lichamelijke inspanning. Ook kunnen bewegingen zoals het omdraaien in bed, traplopen, uit de auto stappen of opstaan uit een stoel pijnlijk zijn. Bron www.vvocm.nl

De behandeling

Een groot deel van de behandeling baseert zich op het bewust worden van het effect van de houding en dagelijkse bewegingen op de klachten. Er wordt gewerkt aan het activeren en versterken van bepaalde spieren/ spiergroepen evenals het ontspannen van andere spieren/ spiergroepen. Verder wordt er gewerkt aan het verbeteren van het dagelijkse houdings en bewegingssituatie ( u kunt hierbij denken aan uw werk, huishouden, studeren, sport enz. )waardoor u inzicht krijgt in uw klachten en de reactie van uw lijf op de klachten, overbelasting en spanningen. Hierdoor leert u zelfstandig met de klachten omgaan en wordt u eigenlijk uw eigen therapeut waardoor vaak in de toekomst de klacht zelfstandig weer weggekregen kan worden of zelfs voorkomen.

Bijna niemand heeft een volledig symmetrische wervelkolom, echter hebben in Nederland ca 60.000 mensen een grotere kromming waardoor er zowel pijnklachten, bewegingsbeperkingen, ademhalingsmoeilijkheden en vermoeidheid kunnen ontstaan. Naast de lichamelijke klachten geven veel mensen met een scoliose ook aan dat ze de cosmetische kant van een scoliose als vervelend ervaren.

De behandeling

Een groot deel van de behandeling baseert zich op het bewust worden van het effect van de houding en dagelijkse bewegingen op de klachten. Er wordt gewerkt aan het activeren en versterken van bepaalde spieren/ spiergroepen evenals het ontspannen van andere spieren/ spiergroepen. Verder wordt er gewerkt aan het verbeteren van het dagelijkse houdings en bewegingssituatie ( u kunt hierbij denken aan uw werk, huishouden, studeren, sport enz. )waardoor u inzicht krijgt in uw klachten en de reactie van uw lijf op de klachten, overbelasting en spanningen. Hierdoor verminderen/ verdwijnen klachten en zal de scoliose ook minder zichtbaar zijn.

Veel nek, arm of schouderklachten komen voort uit een verkeerde werkhouding, maar ook afwijkingen aan de wervelkolom of ( langdurige ) sportblessures, en spanning zijn veel voorkomende oorzaken.

De behandeling

Een ongunstige houding speelt een belangrijke rol bij het vormen nek, arm en schouderklachten hierdoor zal een belangrijk deel van de behandeling gericht zijn op het verbeteren van de houding tijdens het dagelijkse leven. Het accent ligt hierbij op de stand van de schouders, nek en hoofd en de strekking van de wervelkolom. Er worden spierversterkende oefeningen gedaan zodat de gecorrigeerde houding beter vol te houden is. Buiten de houding om worden er oefeningen gegeven om de patiënt bewust te maken van het verschil tussen spierspanning en ontspanning evenals het leren herkennen van lichaamssignalen en hoe met deze signalen om te gaan. Maar ook de bewust wording over het effect van spanning op de klachten/ spieren wordt aangepakt. Eigenlijk wordt tijdens de behandeling, de behandeling op uw persoonlijke verhaal en situatie aangepast. Dit houdt in dat de oefeningen op uw leven ( werk, thuissituatie, hobby, sport enz. )en situatie wordt aangepast. Hierdoor leert u zelfstandig met de klachten omgaan en wordt u eigenlijk uw eigen therapeut waardoor vaak in de toekomst de klacht zelfstandig weer weggekregen kan worden of zelfs voorkomen.

Het lichaam kan uit balans raken door de negatieve effecten van een verstoring van de ademhaling of spanningsklachten door (over)spanning of pijnklachten. Symptomen als duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid of moeite met doorademen kunnen optreden.

De behandeling

De behandeling is hierbij vooral gericht op het aanleren van algehele ontspanning en ademhalingsoefeningen. Bij de ademhalingsoefeningen zullen u ook vooral leren wat een optimale ademhaling inhoudt en dat dit niet altijd een diepe buikademhaling is. Deze ademhaling zal toegepast worden tijdens dagelijkse houdingen en bewegingen. Een groot deel van de behandeling zal vooral gericht zijn op het herstel tussen spanning en ontspanning. Er wordt inzicht gegeven in de reactie van het lichaam op factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van de klachten. Hierdoor zijn klachten beter te begrijpen en kan er beter op klachten gereageerd worden, zodat ze verminderen of verdwijnen en niet meer terugkeren.

Voorbeelden van oorzaken in knie, heup en voetklachten zijn: slijtage, overbelasting, terugkerende sportblessures, verkeerde stand of verkeerd of onvoldoende gebruik van de beenspieren.

De behandeling

De behandeling richt zich vooral op het verbeteren van de stand en houding van de benen evenals het gebruik van de benen tijdens bijvoorbeeld het lopen en hoe dit toegepast kan worden tijdens dagelijkse situaties als lopen, traplopen, sporten enz. Ook worden er oefeningen gegeven om specifieke spieren te trainen en of te ontspannen.

Bij veel soorten chronische aandoeningen hebben mensen veel baat bij oefentherapie Mensendieck. U kunt bij deze aandoeningen denken ziekten als: COPD, de ziekte van Bechterew, Multiple Sclerose, Parkinson, Reumatoïde Artritis, osteoporose, artrose, de ziekte van Huntington of fibromyalgie, CVA. Dit zijn vaak aandoeningen die een sterk effect hebben op de kwaliteit van leven. Tijdens de behandeling wordt er gekeken hoe deze kwaliteit van leven verbeterd kan worden. Hier worden handvaten voor aan de client maar ook aan familie of eventuele verzorgers gegeven zodat deze kwaliteit zo van leven zo hoog mogelijk gemaakt kan worden en klachten verminderen en bij sommige aandoeningen zelfstandigheid zo lang mogelijk behouden kan blijven.

De behandeling

De behandeling wordt zich vooral gericht op het dagelijks leven. Dit kan inhouden dat er spieren versterkt worden, er aan de conditie gewerkt wordt, er handvaten gegeven worden voor huishouden, lichamelijke verzorging. Eigenlijk is het het dagelijkse leven in de meest brede zin van het woord. Overal waar ongemakken mee zijn wordt naar gekeken en aangepakt.

Een groot deel van de klachten kan gekoppeld worden aan de werksituatie. Dit is niet alleen vervelend maar kan ook een groot invloed hebben op het werk en de uitvoering hiervan. Dit geld ook voor het werk in huis, de verzorging van de kinderen, het uitoefenen van hobby en sport. Kortom het beperkt het dagelijkse leven.

De behandeling

De kracht van Mensendieck zit hem vooral in het aanpakken van problemen in het dagelijkse leven. Doormiddel van behandeldoelen wordt er gekeken naar de problemen die tijdens het dagelijks leven voortdoen. Door gericht te kijken worden de houdingen aangepast aan de handelingen die u uitvoert en krijgt u handvaten en oefeningen gericht op uw situatie en wordt u zich bewust over hoe u uw situatie aan kan pakken. Waardoor klachten verminderen/ verdwijnen en u zelfstandig wordt met uw klacht waardoor in de toekomst klachten zelfstandig weer weggekregen worden en/ of verkomen.

Een afwijkende houding en/of bewegingen kunnen veroorzaakt worden door de bouw van uw skelet of door problemen in uw motoriek, maar ook door gewoontes.

De behandeling

Tijdens de therapie wordt er onderzocht waar ongunstige houdingen en bewegingspatronen vandaan komen en hoe deze het beste aangepakt kunnen worden. Er zal onderzocht worden waar ongunstige bewegingspatronen vandaan komen en hoe deze het beste aangepakt kunnen worden. Doormiddel van behandeldoelen wordt er gekeken naar de problemen die tijdens het dagelijks leven voortdoen. Door gericht te kijken worden de houdingen aangepast aan de handelingen die u uitvoert en krijgt u handvaten en oefeningen gericht op uw situatie en wordt u zich bewust over hoe u uw situatie aan kan pakken. Waardoor klachten verminderen/ verdwijnen en u zelfstandig wordt met uw klacht waardoor in de toekomst klachten zelfstandig weer weggekregen worden en/ of verkomen.