Oefentherapie

Kinderen hebben nog meer slaap nodig dan volwassenen, zij slapen gemiddeld 9-11 uur per nacht en gaan vroeger naar bed. Bij kinderen kunnen ook slaapproblemen voorkomen. Zij kunnen klachten hebben als inslaap-, doorslaap en vroeg wakker worden problemen, spanningsproblematiek en angsten, onzekerheid en enge dromen. Dit is de laatste jaren toegenomen, doordat kinderen vaker gebruik maken van beeldschermen en minder bewegen. Op lange termijn kan dit echter ernstige gevolgen hebben, zoals angst, depressie, concentratieproblemen, diabetes, overgewicht en gedragsproblemen. Tijdens de behandeling zal de ouder aanwezig zijn. Samen wordt er gekeken wat het probleem precies is en welke factoren het probleem veroorzaken en/of in stand houden. Tijdens de behandeling wordt er aan deze factoren gewerkt. Zo wordt er advies gegeven over gezond slaapgedrag, sport en bewegen, structuur in de dag en nacht en worden ontspanningsoefeningen aangeleerd die het kind zelf of samen met de ouder kan doen.

Tijdens de pubertijd vindt er een verandering plaats in het bioritme, dit verschuift naar een later tijdstip. Door verlate melatonineproductie en druk van social media, sport en studie gaan pubers vaak te laat slapen. Ze moeten echter ook vaak vroeg op door school en/of werk. Hierdoor zullen ze niet genoeg slapen (er is behoefte aan gemiddeld 9 uur slaap) en ontstaat er een slaaptekort. Het gebruik van de mobiele telefoon ’s avonds laat zorgt daarnaast ook voor ontregeling van de biologische klok. Dit kan het slaaptekort steeds meer verergeren en kan tot verschillende problemen lijden:

  • Vermoeidheidsklachten
  • Verminderde weerstand
  • Gedragsproblemen en meer risicogedrag
  • Concentratieproblemen en verminderde leerprestaties
  • Hoofdpijn

Op langere termijn kan slaaptekort ook angst, depressie, hart- en vaatziekten, verslavingsgevoeligheid, diabetes en obesitas veroorzaken.

Het is dus van belang dat pubers goed en genoeg slapen. Een slaapoefentherapeut kan hierbij helpen. De oefentherapeut gebruikt therapie gebaseerd op recente wetenschap (cognitieve gedragstherapie) wat direct toepasbaar is. De oefentherapeut ziet het slaapprobleem als een onderdeel van het algemeen dagelijks functioneren. De puber en oefentherapeut gaan samen werken aan het slaapgedrag, de duur, de kwaliteit en het tijdstip van de slaap. Door middel van de 24-uurs aanpak worden alle invloeden van de dag en nacht meegenomen. Goed leren slapen wordt op verschillende manieren gedaan:

  • Door middel van educatieve en inzichtgevende gesprekken wordt meer kennis gegeven over onder andere het gebruik van social media, de biologische klok, ritme en regelmaat en onbedoelde gewoontevorming (psycho-educatie en slaaphygiëne). Eventueel wordt dit ook samen met de ouders besproken.
  • De oefentherapeut kan verschillende oefeningen aanleren om mentaal en fysiek tot rust te komen. Denk hierbij aan ontspanningsoefeningen en gedachtenstop-oefeningen.
  • Leren gebruiken van manieren om beter te slapen. Denk hierbij aan slaaprestrictie bij teveel (uit)slapen, lichttherapie en stimuluscontrole bij frustratie/irritatie in bed.
  • Gebruik van cognitieve gedragstherapie, creatieve hulpmiddelen om op tijd wakker te worden en op te staan en het leren van timemanagement.

Bron: