Oefentherapie
Spier- & spanningshoofdpijn
Spier- & spanningshoofdpijn

Er worden verschillende soorten hoofdpijn onderscheiden, waarvan migraine en (spier)spanningshoofdpijn het meest bekend zijn. Hoofdpijn kan in periodes voorkomen of een meer chronisch karakter hebben; (spier)spanningshoofdpijn is met behulp van een oefentherapeut goed te beïnvloeden. Kenmerkend voor (spier)spanningshoofdpijn is een drukkend, beklemd gevoel om het hoofd (strakke band, helm), dat zowel als aan één als aan beide zijden voor kan komen. Vaak gaan deze klachten gepaard met een gespannen gevoel in nek en schouders. Meestal is er geen sprake van misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Duizeligheid/wazig zien komen wel regelmatig voor.

De behandeling

Een ongunstige houding speelt een belangrijke rol bij het vormen van spier-spanningsklachten, hierdoor zal een belangrijk deel van de behandeling gericht zijn op het verbeteren van de houding tijdens het dagelijkse leven. Het accent ligt hierbij op de stand van de schouders, nek en hoofd en de strekking van de wervelkolom. Er worden spierversterkende oefeningen gedaan zodat de gecorrigeerde houding beter vol te houden is. Buiten de houding om worden er oefeningen gegeven om de patiënt bewust te maken van het verschil tussen spierspanning en ontspanning evenals het leren herkennen van lichaamssignalen en hoe met deze signalen om te gaan. Maar ook de bewustwording over het effect van spanning op de klachten/spieren wordt aangepakt. Eigenlijk wordt tijdens de behandeling, de behandeling op uw persoonlijke verhaal en situatie aangepast. Dit houdt in dat de oefeningen op uw leven en situatie wordt aangepast. Hierdoor leert u zelfstandig met de klachten omgaan en wordt u eigenlijk uw eigen therapeut waardoor vaak in de toekomst de klacht zelfstandig weer weggekregen kan worden of zelfs voorkomen.

Rug- en bekkenklachten
Rug- en bekkenklachten

Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden. Echter, bij de overige mensen (90-95%) is de oorzaak niet duidelijk. Ook (zenuw)pijn klachten naar de benen vinden vaak hun oorzaak in de lage rug. De lage rugklachten kunnen dan veroorzaakt worden door een verkeerde houding, overbelasting, spanning, een slechte conditie, zwangerschap of verkeerd gebruik van de rug. Vaak begint de pijn als er (te) lang in de dezelfde houding gezeten is of na (te) zware lichamelijke inspanning. Ook kunnen bewegingen zoals het omdraaien in bed, traplopen, uit de auto stappen of opstaan uit een stoel pijnlijk zijn.

De behandeling

Een groot deel van de behandeling baseert zich op het bewust worden van het effect van de houding en dagelijkse bewegingen op de klachten. Er wordt gewerkt aan het activeren en versterken van bepaalde spieren/spiergroepen evenals het ontspannen van andere spieren/spiergroepen. Verder wordt er gewerkt aan het verbeteren van het dagelijkse houdings en bewegingssituatie (u kunt hierbij denken aan uw werk, huishouden, studeren, sport enz.) waardoor u inzicht krijgt in uw klachten en de reactie van uw lijf op de klachten, overbelasting en spanningen. Hierdoor leert u zelfstandig met de klachten omgaan en wordt u eigenlijk uw eigen therapeut waardoor vaak in de toekomst de klacht zelfstandig weer weggekregen kan worden of zelfs voorkomen.

scoliose
Scoliose klachten

Bijna niemand heeft een volledig symmetrische wervelkolom, echter hebben in Nederland ca 60.000 mensen een grotere kromming waardoor er zowel pijnklachten, bewegingsbeperkingen, ademhalingsmoeilijkheden en vermoeidheid kunnen ontstaan. Naast de lichamelijke klachten geven veel mensen met een scoliose ook aan dat ze de cosmetische kant van een scoliose als vervelend ervaren.

De behandeling

Een groot deel van de behandeling baseert zich op het bewust worden van het effect van de houding en dagelijkse bewegingen op de klachten. Er wordt gewerkt aan het activeren en versterken van bepaalde spieren/spiergroepen evenals het ontspannen van andere spieren/spiergroepen. Verder wordt er gewerkt aan het verbeteren van het dagelijkse houdings en bewegingssituatie (u kunt hierbij denken aan uw werk, huishouden, studeren, sport enz.) waardoor u inzicht krijgt in uw klachten en de reactie van uw lijf op de klachten, overbelasting en spanningen. Hierdoor verminderen/verdwijnen klachten en zal de scoliose ook minder zichtbaar zijn.

Nek-, arm- en schouderklachten
Nek-, arm- en schouderklachten

Veel nek, arm of schouderklachten komen voort uit een verkeerde werkhouding, maar ook afwijkingen aan de wervelkolom of (langdurige) sportblessures, en spanning zijn veel voorkomende oorzaken.

De behandeling

Een ongunstige houding speelt een belangrijke rol bij het vormen nek, arm en schouderklachten hierdoor zal een belangrijk deel van de behandeling gericht zijn op het verbeteren van de houding tijdens het dagelijkse leven. Het accent ligt hierbij op de stand van de schouders, nek en hoofd en de strekking van de wervelkolom. Er worden spierversterkende oefeningen gedaan zodat de gecorrigeerde houding beter vol te houden is. Buiten de houding om worden er oefeningen gegeven om de patiënt bewust te maken van het verschil tussen spierspanning en ontspanning evenals het leren herkennen van lichaamssignalen en hoe met deze signalen om te gaan. Maar ook de bewustwording over het effect van spanning op de klachten/spieren wordt aangepakt. Eigenlijk wordt tijdens de behandeling, de behandeling op uw persoonlijke verhaal en situatie aangepast. Dit houdt in dat de oefeningen op uw leven (werk, thuissituatie, hobby, sport enz.) en situatie wordt aangepast. Hierdoor leert u zelfstandig met de klachten omgaan en wordt u eigenlijk uw eigen therapeut waardoor vaak in de toekomst de klacht zelfstandig weer weggekregen kan worden of zelfs voorkomen.

Ademhalings- en spanningsklachten
Ademhalings- en spanningsklachten

Het lichaam kan uit balans raken door de negatieve effecten van een verstoring van de ademhaling of spanningsklachten door (over)spanning of pijnklachten. Symptomen als duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid of moeite met doorademen kunnen optreden.

De behandeling

De behandeling is hierbij vooral gericht op het aanleren van algehele ontspanning en ademhalingsoefeningen. Bij de ademhalingsoefeningen zullen u ook vooral leren wat een optimale ademhaling inhoudt en dat dit niet altijd een diepe buikademhaling is. Deze ademhaling zal toegepast worden tijdens dagelijkse houdingen en bewegingen. Een groot deel van de behandeling zal vooral gericht zijn op het herstel tussen spanning en ontspanning. Er wordt inzicht gegeven in de reactie van het lichaam op factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van de klachten. Hierdoor zijn klachten beter te begrijpen en kan er beter op klachten gereageerd worden, zodat ze verminderen of verdwijnen en niet meer terugkeren.

Knie-, heup- en voetklachten
Knie-, heup- en voetklachten

Voorbeelden van oorzaken in knie, heup en voetklachten zijn: slijtage, overbelasting, terugkerende sportblessures, verkeerde stand of verkeerd of onvoldoende gebruik van de beenspieren.

De behandeling

De behandeling richt zich vooral op het verbeteren van de stand en houding van de benen evenals het gebruik van de benen tijdens bijvoorbeeld het lopen en hoe dit toegepast kan worden tijdens dagelijkse situaties als lopen, traplopen, sporten enz. Ook worden er oefeningen gegeven om specifieke spieren te trainen en of te ontspannen.

Neurologische ziektes
Neurologische ziektes

Neurologische ziektes en aandoeningen kunnen pijn bij bewegen en problemen met ademen veroorzaken. De oefentherapeut kan je helpen met dit soort neurologische klachten en beperkingen om te gaan. De meest voorkomende neurologische ziektes zijn epilepsie, spierziekte ALS, Parkinson, MS en dementie. Voorbeelden van neurologische aandoeningen zijn: een hernia, een whiplash en het carpaal tunnel syndroom

Oorzaken

Neurologische klachten kunnen aangeboren zijn of veroorzaakt worden door ziektes en aandoeningen. Er kan sprake zijn van beschadiging van (letsel aan) de hersenen, het ruggenmerg of het zenuwstelsel. De symptomen kunnen per aandoening verschillen. Soms krijg je uitvalverschijnselen in je spieren of organen.

Advies

We kunnen je adviseren, ondersteunen en begeleiden bij neurologische aandoeningen en ziektes zoals:
  • Een CVA: Cerebrovasculair Accident (een ongeluk met de bloedvaten in de hersenen), ofwel een beroerte, herseninfarct of hersenbloeding MS (Multiple Sclerose)
  • ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose)
  • ziekte van Parkinson
  • epilepsie
  • dementie
  • beroerte
  • hernia
  • whiplash
  • carpaal tunnel syndroom
  • aangeboren hersenletsel
  • neuropathie

De behandeling

De behandeling is gericht op fitter worden en een goede balans tussen spanning en ontspanning creëren. Je leert je eigen mogelijkheden en grenzen beter kennen. Je ontdekt hoe je kunt bewegen op een manier die minder zwaar is voor je lichaam.

De behandeling is gericht op dat alle houdingsoefeningen en bewegingsadviezen meteen kunt toepassen in je dagelijks leven. Bijvoorbeeld bij het doen van je werk, het huishouden of uitvoeren van je hobby’s (sporten, tuinieren, klussen). Onder begeleiding ga je, in de praktijk én thuis, aan de slag met verschillende oefeningen gericht op jou situatie. Hierbij kan je denken aan:
  • versterken van je spieren
  • trainen van je evenwichtsgevoel
  • verbeteren van houding
  • verminderen van de pijn
  • leren ontspannen/beter slapen
  • verbeteren van je ademhaling
  • stimuleren van de doorbloeding/bloedcirculatie
  • makkelijker en soepeler bewegen in het dagelijks leven

Naast houdings- en bewegingsadviezen krijg je een op maat gemaakt oefenprogramma. Met dit programma kun je thuis aan de slag.

Dagelijks leven & werkgerelateerde klachten
Dagelijks leven & werkgerelateerde klachten

Een groot deel van de klachten kan gekoppeld worden aan de werksituatie. Dit is niet alleen vervelend maar kan ook een groot invloed hebben op het werk en de uitvoering hiervan. Dit geldt ook voor het werk in huis, de verzorging van de kinderen, het uitoefenen van hobby en sport. Kortom het beperkt het dagelijkse leven.

De behandeling

De kracht van Mensendieck zit hem vooral in het aanpakken van problemen in het dagelijkse leven. Doormiddel van behandeldoelen wordt er gekeken naar de problemen die tijdens het dagelijks leven voortdoen. Door gericht te kijken worden de houdingen aangepast aan de handelingen die u uitvoert en krijgt u handvaten en oefeningen gericht op uw situatie en wordt u zich bewust over hoe u uw situatie aan kan pakken. Waardoor klachten verminderen/ verdwijnen en u zelfstandig wordt met uw klacht waardoor in de toekomst klachten zelfstandig weer weggekregen worden en/of verkomen.

Houdings- en bewegingsklachten
Houdings- en bewegingsklachten

Een afwijkende houding en/of bewegingen kunnen veroorzaakt worden door de bouw van uw skelet of door problemen in uw motoriek, maar ook door gewoontes.

De behandeling

Tijdens de therapie wordt er onderzocht waar ongunstige houdingen en bewegingspatronen vandaan komen en hoe deze het beste aangepakt kunnen worden. Er zal onderzocht worden waar ongunstige bewegingspatronen vandaan komen en hoe deze het beste aangepakt kunnen worden. Doormiddel van behandeldoelen wordt er gekeken naar de problemen die tijdens het dagelijks leven voortdoen. Door gericht te kijken worden de houdingen aangepast aan de handelingen die u uitvoert en krijgt u handvaten en oefeningen gericht op uw situatie en wordt u zich bewust over hoe u uw situatie aan kan pakken. Waardoor klachten verminderen/verdwijnen en u zelfstandig wordt met uw klacht waardoor in de toekomst klachten zelfstandig weer weggekregen worden en/of verkomen.

Reuma
Reuma

Heb je last van pijn in je spieren, pezen of botten, stijve gewrichten of vermoeidheid door reuma? Reuma kan bewegen moeilijker maken en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Oefentherapie kan pijn door reuma verlichten. Je leert beter met de klachten omgaan, waardoor je er minder last van hebt.

Bij welke reuma aandoeningen helpt oefentherapie?

De oefentherapeut kan je helpen bij reuma aandoeningen als:
  • reumatoïde artritis
  • artrose
  • osteoporose
  • spierreuma
  • fibromyalgie
  • ziekte van Bechterew (axiale spondyloartritis)
  • syndroom van Tietze
  • Wat zijn symptomen van reuma?
  • Pijn in spieren, pezen of gewrichten
  • Stijve gewrichten
  • Vermoeidheid
  • Moeilijk bewegen

Bij sommige reumatische aandoeningen, zoals bij reumatoïde artritis en artrose, krijg je ook last van ontstekingen in gewrichten.

Soorten reuma

Er zijn meer dan 100 reumatische aandoeningen. Reuma is een aandoening aan spieren, pezen, gewrichten en botten.

Reuma wordt onderverdeeld in een aantal soorten:
  • ontstekingsreuma (reumatoïde artritis)reumatoïde artritis
  • artrose
  • jicht
  • osteoporose (botontkalking)
  • reuma van weke delen
De meeste soorten reuma zijn chronisch. Je kunt er niet van genezen. De ene dag kun je meer last hebben van reumatische klachten dan de andere dag. Met een goede behandeling kunnen de klachten wel minder worden.

Tijdens de behandeling bij de oefentherapeut leer je je eigen mogelijkheden en grenzen beter kennen. Je ontdekt hoe je kunt bewegen op een manier die je lichaam minder belast. De oefentherapeut zorgt ervoor dat alle tips en oefeningen die je krijgt passen bij je dagelijks leven.
We leren je je om blijvend gezonder te bewegen. Door thuis te oefenen ontwikkel je een gezonde leefstijl, waardoor je ook na afloop van de behandeling zelf actief kunt blijven.
...
Slaaptherapie - volwassenen

Slecht slapen komt voor onder ongeveer 30% van de bevolking en is daarmee een veelgehoord probleem met misschien nog wel grotere gevolgen. Slecht slapen heeft effect op onder andere: gezondheid/weerstand, emotie, functioneren gedurende dag en soms zelfs veiligheid. Het is hierdoor altijd belangrijk om er iets mee te doen. Omdat de uitleg over de behandeling veel ruimte kost hebben we apart een hoofdstuk gericht op de slaapoefentherapie evenals op de kinderen en jongerenslaapoefentherapie.

Slaaptherapie - Kinderen en jongeren
Slaaptherapie - Kinderen en jongeren

In 2022 zei 22 procent van de jongeren van 12 tot 25 jaar in de afgelopen twee weken slaapproblemen te hebben gehad en dit is een aantal dat stijgt. Dit percentage ligt hoger bij de meiden (tussen de 20 en 28 procent) dan bij de jongens (ongeveer 14 procent).

Bij kleine kinderen ligt het percentage zelfs nog wat hoger en geeft onderzoek aan dat 20 tot 30 procent een kortere of langere tijd slaapproblemen ervaren.

Het effect op kinderen en jongeren is vrij groot, naast dat het problemen geeft in gezondheid/weerstand, emotie, functioneren gedurende dag en soms zelfs veiligheid en het verkeer. Geeft het ook problemen op school. Concentratie is verminderd en er worden zelfs klachten ervaren gelijk aan ADHD. Dit beïnvloed daardoor ook hun schoolprestaties

Het is hierdoor altijd belangrijk om er iets mee te doen. Omdat de uitleg over de behandeling veel ruimte kost hebben we apart een hoofdstuk gericht op de slaapoefentherapie evenals op de kinderen en jongerenslaapoefentherapie.